O woodclub

Szkarłat Woodclub jest niszowy od początku istnienia.

Nie planowałem sklepu. Zajmowałem się konserwacją drewna zabytkowego, głównie mebli okleinowanych naturalnym fornirem. Dominowały mahoń piramida, orzech, jawor ptasie oczko i różne okleiny z oryginalnym, niepowtarzalnym rysunkiem.

„Na początku lat 90-tych w Polsce nie było składów z drewnem egzotycznym, a nawet te z krajowym to głównie tartaki. Nic dla koneserów.”

Nie planowałem sklepu. Zajmowałem się konserwacją drewna zabytkowego, głównie mebli okleinowanych naturalnym fornirem. Dominowały mahoń piramida, orzech, jawor ptasie oczko i różne okleiny z oryginalnym, niepowtarzalnym rysunkiem.

Zacząłem eksplorować zachodni rynek producentów drewna.

Trafiłem do niemieckiego dostawcy szlachetnych gatunków i pozostałem z nim w owocnej współpracy przez wiele lat. Z kolei w Polsce pojawiła się firma, która zaczęła sprowadzać tarcicę z Afryki. Nawiązaliśmy dość ścisłą i przyjacielską współpracę. Kilka lat wspólnie promowaliśmy drewno egzotyczne w Polsce. Potem pojawili się wielcy gracze. Do tarcicy dołączyły gotowe produkty: podłogi, tarasy, meble i inne.

Mój sklep zachował wyjątkowość w kontraście do rynku produktów masowych.

Z czasem poznałem mnóstwo gatunków drewna. Ciągle obserwuję ich zachowanie w polskich warunkach klimatycznych. Dzięki temu zdobyłem wiedzę o możliwościach ich optymalnego zastosowania.

Czy drewno egzotyczne jest lepsze (a więc droższe), bo jest egzotyczne? To uproszczenie.

Temat jest bardziej złożony. Wiele gatunków egzotycznych wyróżnia się trwałością, twardością i odpornością na czynniki atmosferyczne. Są też gatunki delikatne, za to idealne do budowy instrumentów muzycznych, podłóg w obiektach sportowych, saun lub do tworzenia niezwykłych mebli. Ich zdecydowana większość dostępna jest w klasie A, w postaci tarcicy obrzynanej lub jako gotowy produkt. A cena? Po przeliczeniu na gotowy produkt jest najczęściej niższa niż niezwykle popularnego dębu europejskiego.

„W Szkarłat Woodclub mamy ponad 50 gatunków drewna z całego świata. Dobieramy je odpowiednio do przeznaczenia, bez uciekania się do niedoskonałych substytutów.”

Szanowny użytkowniku

“Strona używa plików cookies” – informujemy, że nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies w celu poprawy jakości użytkowania. Pliki cookies są niewielkimi plikami tekstowymi przechowywanymi na urządzeniu użytkownika. Służą one do gromadzenia informacji o preferencjach i działaniach użytkownika na stronie. Korzystając z naszej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, aby zablokować pliki cookies, jednakże niektóre funkcje strony mogą być niedostępne. Szczegółowe informacje na temat plików cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.